Mahremiyet eğitimi, çocuğun kendi ve diğerleri arasında özel alan farkındalığı kazanmasını hedefler. Bu özel alan sadece beden mahremiyeti olarak düşünülmemelidir. Çocuğa ait oyuncaklara, eşyalara, aynı zamanda onun duygularına ve düşüncelerine saygı göstermek de bu özel alanın bir parçasıdır. Çocuk özel alanın önemini içselleştirdiğinde hem kendisinin hem de başkalarının sınırlarının önemini kavramaya başlar. İstemedikleri davranışlar karşısında hayır diyebilmeyi bu eğitim sayesinde öğrenir.
Özel alan konusunda bilinçlendirmenin başladığı yer aile olmalıdır. 3 yaşından itibaren başlayan bu eğitim aslında ergenlik sürecine kadar devam etmektedir. Ebeveynler çocuklardan gelecek soruların doğal olduğunu bilerek bu merakı olabildiğince sakin karşılamalıdırlar. Önce ebeveynler çocuğun özel alanına saygı duymalı ki çocuklar bedenlerini korumayı öğrenebilsinler. Çocuğa ait ayrı bir oda ve yatak olması, çocuğun üstünü küçük olduğu için herkesin önünde değiştirmek yerine bunun saygı duyulacak bir alan olduğunu öğretmek adına herkesin içinde bu kıyafet değişikliğini yapmamak da mahremiyet sınırları içerisinde düşünülmelidir. Çocuğu izin almadan öpmek dahil olmak üzere o izin verdiği sürece ötekilerin bunu yapabileceğinin doğal olduğunu öğrenmesi de önemli noktalardan bir tanesidir. Çocuğa bu bilinci kazandırmak amacıyla yapılabilecekler:
- Kendisine ait özel alan oluşturmasına yardımcı olmak
- “İyi dokunuş” ve “kötü dokunuş” kavramları üzerinde durmak
- Özel alanını koruması gerektiği ve nasıl koruyabileceğiyle ilgili bilgileri aktarmak
Kitap Önerileri: “Kırmızı Çizgi, Bu Beden Benim, Teo’nun Ben Nereden Geldim Kitabı, Bu Vücut Benim Ben Ne Dersem O Olur”
Comments